Încă din primii ani de activitate a fabricii de sticlărie, sticlarii au încercat să pună bazele unei activităţi sportive. Fără să dispună de o bază materială, ei au practicat disciplinele sportive care le erau la îndemână: fotbal, şah, popice, săniuş. Pe lângă unele birturi erau şi popicării unde sticlarii mergeau să joace „cugle” (popice).
Din anul 1959 s-au pus bazele Asociaţiei Sportive „Sticla” Tomeşti cu o activitate organizată pe ramuri sportive, baza materială fiind asigurată la început de membrii cotizanţi. Se formează echipe de: volei, fotbal, popice (aceste echipe au participat la diferite concursuri săteşti organizate cu diferite ocazii şi în campionatul raional Făget până în anul 1968) şi mai târziu judo şi jujitsu, speologie, box, atletism şi ciclism montan.
Dintre componenţii echipei de volei amintim pe: Vasiliu Mihai, Vasiliu Ion, fraţii Ivănescu, Cuciureanu Ion, Olaru Ion, Uihely Francisc, Voinescu Daniel, Seculici Gheorghe, Deac Alexandru, Voinescu Mihai, Bejenaru Alexandru, Marinescu Aurel etc. În anul 1971 la un concurs sătesc organizat în localitatea Livada – Satu Mare, echipa de volei a obţinut locul I iar în 1973 la finala campionatelor săteşti organizat la Bucureşti a obţinut menţiune.
Odată cu construirea popicăriei (cu două piste asfaltate) în anul 1972 (un rol important l-a avut Stan Ion) în Colonia Fabricii, s-a înfiinţat şi echipa de popice în următoarea formaţie: Antal Grigore, Mircea Ioan, Voic Alexandru, Uihely Francisc, Bota, Schom Ignatz, Meresca Vasile, activând în campionatul judeţean timp de 9 ani.
În anul 1981 în urma câştigării campionatului judeţean echipa de popice a susţinut un baraj pentru intrarea în divizia A cu Olimpia Reşiţa nereuşind însă promovarea. În cadrul echipei au mai participat: Zepa Ioan, Jivulescu Gheorghe, Lupulescu Vasile, Bucur Ioan şi juniorii Schom Eric, Şuşu Daniel, Bălu Gabriel, Bălu Florin, Mureşan Vasile, Budău Ioan, Popovici Costel, Stănilă Florin, Bartoş Iosif, Paicu Cristian etc. De asemenea, a mai participat la barajele pentru promovarea în divizia A în anii: 1984, 1986 şi 1990 fără a reuşi promovarea. Un component al echipei de popice „Sticla” Tomeşti a jucat în divizia A în anii 1986 la Guban Timişoara şi în 1991 la UMT Timişoara.
Un sport practicat cu plăcere de către sticlarii din Tomeşti a fost fotbalul. Beneficiind de un teren destul de bun, la sfârşitul anilor ‘50 echipa de fotbal a participat fără succes la un baraj pentru promovarea în Divizia C fiind înfrântă de Metalul Oţelu Roşu. Din acea echipă făceau parte: fraţii Schom, Mircea I., Voicu A., Voinescu M., Petruţa A., Puiac A., Gavra V. etc. După anii ’60 echipa s-a destrămat datorită faptului că pe locul terenului de fotbal s-au construit actualele blocuri din Colonia Fabricii. După ce la începutul anilor ’70 se juca fotbal pe terenuri improvizate la Valea lui Liman şi Româneşti, în anii 1977 – 1978 s-a construit stadionul de la Valea lui Liman ca urmare a implicării directorului fabricii Schweller Francisc şi a primarului comunei Chicinaş Teodor. În anii 1978 – 1979 achipa nou formată „Sticla” Tomeşti cu tineri absolvenţi ai Şcolii profesionale Turda a participat în campionatul promoţie câştigând seria.
În urma barajului ce a avut loc la Timişoara în anul 1979, echipa a reuşit promovarea în campionatul judeţean. Antrenorul acelei echipe a fost profesorul Brenda Ioan iar dintre jucători amintim pe: Cernescu Dorel, Vasiliu Ioan, Lăpugean Petru, Petrescu Valer, Glava Dorel, Costineanu Ştefan, Stănilă Toma, Pădurean P, Barbu L, Ion Gheorghe, Bota M, Gheju I, etc.
După retrogradare echipa a mai activat în campionatul promoţie până în anul 1994 când din motive financiare s-a desfiinţat.
Salariaţii fabricii de sticlărie au ştiut să valorifice timpul liber organizând meciuri de fotbal între diferite secţii din cadrul fabricii sau cum este cel din poza de mai jos între „graşi” şi „slabi”:
În cadrul Asociaţiei Sportive „Sticla” Tomeşti s-au practicat şi alte discipline sportive cum ar fi: lupte greco-romane (1967 – 1968), jiu-jitsu, speologie şi ciclism montan. În luna august 1969 la Tomeşti a participat la examenul de acordare a centurilor pentru practicanţii de jiu-jitsu preşedintele Federaţiei Europene de Jiu-Jitsu, Karate şi Aikido, domnul Hans – Reiner Hoffmann. Printre practicanţii acestui sport s-au remarcat: Vajda Carol, Horvath Ştefan, Gherghely Francisc, Stan Vasile, Wegh Gerhard, Coroi Mihai antrenor fiind domnul Gurski.
În practicarea speologiei s-au remarcat: Biro Ludovic, Vajda Carol, Huru Mihai, Chicinaş Teodor, Pozsar Iosif etc.
Un sport ce a avut succes în cadrul elevilor din comună îl constituie ciclismul montan. Un rol important în practicarea acestui sport l-a avut profesorul de geografie Muntean Puiu care a organizat numeroase excursii şi a participat împreună cu elevii şcolii la numeroase concursuri de cross-country, cum ar fi: Lugoj (locul II fete juniori, locul IX băieţi seniori) şi Sibiu (locul I fete 14-18 ani şi locul II băieţi 14-18 ani) în anul 2006.
Un rol important în dezvoltarea în viitor a sportului îl constituie fără îndoială darea în folosinţă în anul 2004 a unei moderne săli de sport în Colonia Fabricii, urmare a eforturilor depuse de autorităţile locale.
În sală se pot practica diferite sporturi: handbal, fotbal, volei, baschet, tenis de câmp, tenis de masă iar în anul 2006 sala a fost dotată şi cu aparatură performantă de fitness şi culturism. Aici se desfăşoară o parte din orele de educaţie fizică ale şcolii fiind organizate şi multiple concursuri sportive.