Turismul

Aşezarea comunei Tomeşti, pe versantul norduc al Munţilor Poiana Rusca, la poalele vârfului Padeş (1377,5 m) şi Rusca (1356,1 m) pe cursul superior al râului Bega, într-o regiune de un deosebit pitoresc, îi oferă acesteia un potenţial turistic bogat.

Drumul spre Valea lui Liman

Dotări pentru cazare şi alimentaţie

Reţeaua de cazare şi alimentaţie este concentrată în zona periferică a Masivului Poiana Ruscă; fiind reprezentată de Complexul Valea lui Liman, cinci gospodării care practică agroturismul din Luncanii de Jos precum şi o pensiune în satul Tomeşti.

 

În sudul comunei, la 2 km distanţă de Colonia Fabricii, într-un mediu natural de excepţie, străbătut de apele cristaline şi limpezi ale izvorului Begăi se află Complexul Valea lui Liman. Drumul până aici, alături de care se strecoară tumultuos râul Bega, trece printr-o porţiune îngustă de chei cu stânci abrupte şi cu un relief sălbatic.< Complexul Valea lui Liman reprezenta pana în anul 2006 varianta optimă pentru:

 • cei ce îşi doresc un refugiu din aglomeraţia şi viaţa tumultoasă a oraşelor pentru a petrece câteva zile într-un cadru feeric, într-un loc liniştit şi izolat;
 • amatorii de drumeţii;
 • organizarea de reuniuni de afaceri, traininguri şi seminarii, oferind condiţiile propice desfăşurării unor întâlniri de afaceri.

Construit în anul 1972, în prezent, complexul este în proprietatea SNP Petrom – Sucursala Timişoara, aceasta achiziţionând-ul în anul 1993.

Complexul Valea lui Liman cuprinde:

 • Motel de două stele cu: terasă, parcare, spălătorie auto. Acesta are două apartamente, nouăsprezece camere cu două locuri, două camere cu 2 + 1 locuri, două camere cu 4 locuri. Toate acestea dispun de televizor color (satelit), grup sanitar propriu şi apă caldă permanentă iar apartamentele dispun şi de frigider. Se asigură serviciu de spălat şi călcat;
 • Cabana dispune de un apartament, şase camere cu 2 locuri, cu grup sanitar propriu, 4 camere cu 2 locuri cu grup sanitar comun şi cinci camere cu 3 locuri cu baie proprie;
 • Restaurant de categoria I cu 110 locuri la motel, 40 locuri la cabană şi un separeu cu 20 locuri; terasa exterioară cu 48 locuri; terasa suspendată cu 24 locuri; bar. Aici se puteau organiza mese festive, nunţi, botezuri, conferinţe şi simpozioane (se oferă o sală de conferinţe pentru 20 de persoane echipată complet). Restaurantul oferă un meniu variat cuprinzând 30 de preparate culinare, între care la loc de frunte se situează specialitatea casei „păstrăv cu mămăligă”, şase feluri de ciorbe, diverse coctailuri, deserturi şi o gamă largă de băuturi alcoolice şi nealcoolice.
 • Vila Violeta, compusă din două dormitoare, pat matrimonial, living, grup sanitar;
 • Vila Sfânta Ana compusă din două dormitoare cu pat matrimonial (fiecare cu baie separată) şi living cu bar.
 • Camping cu 30 de căsuţe a câte două locuri cu grupuri sanitare cu apă caldă permanentă;
 • Baza de agrement, cuprinzând ştrand cu apă caldă şi bar american în sezonul estival, un serviciu de închiriere biciclete montainbike din parcul propriu iar în perspectivă popicărie şi modernizarea terenului de fotbal.

Capacitatea totală de cazare a Complexului Valea lui Liman este în jur de 150 locuri.

Ştrandul din cadrul complexului Valea lui Liman

În anul 2006 complexul a fost închis şi scos la vânzare, iar până în prezent (2008) nu a fost achiziţionat de nimeni.

Tot aici se ţine în prima duminică din luna august sărbătoarea „Nedeea românilor de pretutindeni”, având loc concerte de muzică populară iar seara discotecă.

Turiştii cazaţi aici au posibilitatea realizării de drumeţii pe potecile umblate din jurul complexului, la cabana Căpriorul situată la o altitudine de peste 1000 m, spre vârful Padeş şi Rusca, sau în alte zone ale Munţilor Poiana Ruscă.

În localitatea Tomeşti funcţionează o pensiune unde se asigură cazare şi masă pentru turişti. Pensiunea are o capacitate de cazare de 45 locuri şi o capacitate de servire a mesei de 100 locuri. Aici se organizează: tabere şcolare, revelioane, nunţi, botezuri, seminarii şi întruniri de afaceri.

Pe raza comunei se găsesc 10 gospodării care practică agroturismul, din care cinci în Româneşti şi cinci în Luncani, care asigură cazare şi masa turiştilor, reprezentată de alimente de origine vegetală şi animală, tradiţionale din zona de munte.

Motelul din cadrul Complexul Valea lui Liman
Pensiunea din satul Tomeşti

Capacităţi de cazare şi masă existente
Tabel 9.1.

Denumirea amplasamentului Capacitate de cazere (locuri) Alimentaţie publică
Complexul Valea lui Liman 150 300
Pensiunea din satul Tomesti 45 100
Gospodării agroturism-Luncanii de Jos 5 10
Gospodării agroturism-Luncanii de Sus 5 10
Mănăstirea Izvorul lui Miron 25 30
Mănăstirea de măicuţe Luncanii de Sus 10 10
Total 240 460

Amintim câteva dintre tipurile de turism şi traseele aferente mai importante, şi anume:

Turism religios: Biserica de lemn (Româneşti) – Mănăstirea Izvorul lui Miron (Româneşti) – Mănăstirea de măicuţe „Acoperământul Maicii Domnului” (Luncanii de Sus).

Posibilităţi de acces: din DN 68A, de la Coşava, 4 km pe drumul asfaltat DJ 684 până la Româneşti
Distanţa: 13 km
Durata: 4 ore
Caracteristici: traseu uşor, posibilităţi de cazare şi masă la Mănăstirea Izvorul lui Miron (25 locuri) sau Mănăstirea de maici (10).

Posibilităţi de cazare la Mănăstirea Izvorul lui Miron – Româneşti

Turism istoric: Situl arheologic Dumbrăviţa (Româneşti) – Balta caldă – Situl arheologic Peştera cu apă – Complexul Valea lui Liman
Distanţa: 17 km
Durata: 5 ore
Caracteristici: traseu uşor pe drumul spre Fărăşeşti care urcă pe valea Pustânii.

Turism de drumeţie: Complexul turistic Valea lui Liman – Luncani – Valea Topla – Cabana Căpriorul (com. Nădrag)
Marcaj: triunghi roşu (începe din Luncani)
Distanţa: 14,6 km
Durata: 4,5 ore
Caracteristici şi obiective turistice: traseu uşor pe drum forestier şi potecă de pădure; poate fi admirat peisajul pitoresc, peştera din Cioaca Birtului, relieful parţial carstic din cursul superior al văii Topla, exploatări forestiere şi miniere părăsite.
Posibilităţi de acces: din DN 68A, de la Coşava 13 km pe DJ 684 (asfaltat) până la Valea lui Liman, apoi drum forestier carosabil.

Turismul montan: Luncani – Pârâul Mare – vârful Padeş
Marcaj: bandă galbenă verticală (sau linie roşie orizontală)
Durata: 3 ore
Caracteristici şi obiective turistice: traseu uşor în prima parte şi urcuş accentuat în partea a doua; diferenţă de nivel de 1070 m; se poate admira pitorescul Pârâului Mare săpat în stânci dolomitice, frumuseţea peisajului forestier care culminează cu farmecul golului alpin din creasta principală a Padeşului, unde se deschide o privelişte încântătoare a jumătăţii vestice a Masivului Poiana Rusca şi a regiunii înconjurătoare.
Posibilitate de acces: din DN 68A, de la Coşava 13 km până la Valea lui Liman şi 6 km drum modernizat la Luncani.

Traseul Luncani – Tăul Ursului – Vârful Rusca
Marcaj: cruce roşie între Luncani şi Tăul Ursului şi bandă roşie verticală de la Tăul Ursului la Vârful Rusca
Distanţa: 20,2 km
Durata: 6 – 6 ½ ore
Caracteristici şi obiective turistice: traseu uşor până la Tăul Ursului şi mai accentuat în continuare. Se pot observa blocurile şi cabanele forestiere în locul „Între ape”, se poate admira peştera din Piatra Fetii (la 1,5 km de locul „Între ape”), Tăul Ursului (la 15 km de Luncani), vârful Curmătura Mare şi Moşiuţa (1238 m) precum şi vârful Rusca ce apare în mijlocul golului alpin; din vârf poate fi văzută valea râului Bega (care izvorăşte din apropiere – 1150 m altitudine), către est satele de altitudine Vadul Dobrei şi Lunca Cernii etc.

Alte tipuri de turism:

 • Turismul sportiv, este reprezentat de pescuitul sportiv şi vânătoare (râul Bega şi afluenţii, pădurile bogate în specii de interes cinegetic);
 • Enduro-turismul se practică fie cu motocicleta, fie cu bicicleta. Traseul cel mai utilizat este cel de la Luncani la Ruschiţa, la care participă şi turişti din străinătate. Aici se organizează una din etapele concursului EnduroRoMania.
 • Turismul cultural, reprezentat prin concerte în Peştera de la Româneşti şi turismul etno-folcloric practicat cu ocazia manifestărilor folclorice de la Valea lui Liman.
 • Turismul bio-speologic – circuit al peşterilor (Peştera din Româneşti, Peştera din Cioaca Birtului, Peştera din Stânca Fetii).
 • Turismul de sfârşit de săptămână (weekend) ia amploare tot mai mare, fiind practicat în mod special de centrele urbane înconjurătoare.

Urmare a realizării programului de modernizare a infrastructurii rutiere din această zonă se poate realiza un circuit turistic complex (parcurs cu mijloace auto) pe următorul traseu:
Complexul turistic Valea lui Liman – Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” Luncanii de Sus – Biserica de lemn din Zolt – Lacul Surduc – Traian Vuia – Hotel Padeş Făget – Mănăstirea Izvorul lui Miron Româneşti – Cabana Strâmbu Poieni – Biserica de lemn din Româneşti – Valea lui Liman. 

2 comments:

Lasă un răspuns