Monografia comunei

Comuna Tomeşti, în suprafaţă de 140,94 kmp este situată în extremitatea estică a judeţului Timiş, pe versantul nordic al râului Bega, până la confluenţa râului cu Bega Poieni.

În componenţa comunei Tomeşti intră şase sate atestate documentar între anii 1365 – 1820: Luncanii de Sus (1365), Baloşeşti şi Tomeşti (1405), Româneşti (1464), Luncanii de Jos (1720) şi Colonia Fabricii (1820). Din punct de vedere administrativ comuna aparţine judeţului Timiş, fiind situată la o distanţă de 118 km de municipiul Timişoara.

Relieful este în general accidentat datorită climatului cu regim pluviometric bogat (până 1100 mm anual) care a determinat dezvoltarea unei reţele hidrografice ramificate.

Comuna se bucură de condiţii naturale bune:

 • climă blândă (temperatura medie anuală în zona satelor Româneşti – Colonia Fabricii este peste 10 ºC;
 • reţea hidrografică bogată (râul Bega cu afluenţii);
 • bogăţia solului şi subsolului (minereuri de fier, cuarţ, nisip cuarţos, argile, calcare, marmură, aragonit, bentonită şi piatră pentru construcţii).

Varietatea reliefului şi clima favorabilă se reflectă şi în bogăţia componenţei vegetaţiei (de la vegetaţie de luncă la păduri de stejar, fag, răşinoase şi pajişti alpine) şi faunei (specii locale vechi, elemente sudice, vestice şi nordice, specii de interes cinegetic).

Teritoriul comunei, deosebit de propice pentru creşterea animalelor şi pomiculturii a fost locuit din cele mai vechi timpuri de o populaţie stabilă şi destul de densă. Comuna nu a fost afectată de colonizările masive cu populaţie neromânească organizate de administraţia austriacă în Banat. Odată cu apariţia fabricii de sticlă (1820) sunt aduşi de către patron un număr redus de meseriaşi sticlari neromâni care au înfiinţat actuala localitate Colonia Fabricii numită mult timp Fabrica de Sticlă. Populaţia comunei a avut o creştere continuă, de la 2226 locuitori în anul 1869, până la 3567 locuitori în anul 1970. Începând cu anul 1972 numărul populaţiei a inceput să scadă ajungând în anul 2007 la cca. 2347 locuitori (din care un număr important lucrează în străinătate), cu o tendinţă de descreştere continuă (spor natural şi migraţionist negativ).

După exploatările miniere de fier şi a topitoriilor din zona Luncani (1734 – 1900), începând cu anul 1826, sticlăria va fi activitatea industrială cea mai importantă în comună până în anul 2000.

Populaţia comunei se mai ocupă cu agricultura (de subzistenţă), creşterea animalelor, exploatări forestiere, comerţ, turism, etc.

Instituţiile importante ale comunei sunt: Primăria, Şcoala (atestată documentar în: Româneşti – 1776, Tomeşti – 1776, Colonia Fabricii – 1846, Luncanii de Sus – 1926), Biserica (Româneşti – sec. XVII, Tomeşti – 1750, Luncani – 1794, Baloşeşti – 1957, Colonia Fabricii – 1880 biserica romano-catolică), Poliţia, instituţii de cultură, asistenţă medicală etc.

Aşezările (satul) au fost influenţate de relief. Astfel, satele au formă liniară, orientate după direcţia cursurilor de apă sau văi (Luncanii de Jos, Tomeşti, Baloşeşti, Colonia Fabricii, Româneşti) cu excepţia satului Luncanii de Sus aşezat într-o zonă deluroasă şi împădurită.

Aşezarea comunei la poalele versantului Padeş într-o regiune deosebit de pitorească îi oferă acesteia un potenţial turistic bogat (peisaj forestier şi montan, peşteri, situri arheologice, mănăstiri, pescuit sportiv şi vânătoare).

3 comments:

 1. Bunicul meu, Furisch Ioan (Iohan) , s-a nascut la 18, iulie,1909 in Tomesti. Tatal sau, sticlar, a decedat cand bunicul meu avea 6 ani. El a fost cel mai mare dintre cei patru copii ai familiei ( doi baieti si doua fete). La aceasta varsta a inceput sa lucreze la fabrica , incarcand cuptoarele cu lemne, carora li se dadea foc , ca dimineata sticlarii sa poata incepe lucrul. Pe strabunica am prins-o in viata si am cunoscut-o. Am cunoscut si un var al bunicului, Furisch Anton, care o vreme a fost plecat in Argentina, a revenit in tara si a decedat in 1975. Mama mea, Furisch Rozalia s-a nascut tot la Tomesti, la 10 octombrie 1935. Mai tarziu s-au stabilit la Turda, acolo unde m-am nascut si eu .Copil fiind,intotdeauna am ascultat fascinat povestirile bunicului meu despre copilaria , tineretea , deportarea lui in Siberia . Poze din acele vremuri nu ne-au ramas decat cateva, bunicii trecand printrun incendiu care a devastat colonia din curtea fabricii de sticla de la Turda. Nu am nici o poza, macar sa vad cum arata strabunicul meu. Am vazut o poza de la serbarea zilei de 1 Mai din anul 1910 si ma gandeam ca acolo apare si strabunicul meu printre ceilalti sticlari. Va rog frumos sa-mi trimiteti prin mail, daca este posibil, aceasta poza si poate daca cineva il recunoaste sa mi-l indicati care este. V-as fi extrem de recunoscator daca m-ati putea ajuta. Cu deosebita stima Baldean Victor.

  1. Buna ziua,
   va rog sa-mi furnizati adresa de e-mail unde va pot trimite poza. Scrieti-mi la: admin@tomesti.ro. Cat despre a recunoaste pe cineva din acea poza … din pacate cu asta nu va pot ajuta.
   Cu respect, Vali Vasiliu.

 2. buna ziua,
  parintii mei au locuit in Colonie si au lucrat in fabrica din Tomesti in anii 1960-1970 iar eu m-am nascut in acea perioada in Faget.
  in copilarie am fsdt o singura data in zona in 1977 si de atunci imi doresc sa revin.
  anul acesta am programat aceasta vizita si am rugamintea de a ma ajua cu informatii despre cazare in Tomesti sau in zone limitrofe.

  multumesc,

  Alina

Lasă un răspuns