bună dimineaţa!

Da, ştiu că e amiaza, doar că unii se trezesc la 10. Printre care şi eu.

M-am gândit să mă prezint pentru cei care  mi-au ratat generaţia.

Vali Vasiliu mi-a propus să ţin această secţiune şi am acceptat.

Sunt Moni de la blocul 2. Stau în Moldova. La Chişinău.

Lucrez la revista Punkt, sunt editorialistă la Timpul şi am iniţiat la Biblioteca Naţională din Chişinău cenaclul Republica.

Am două cărţi, iar a treia e în curs de apariţie la Tracus Arte. Am apărut în vreo 10 antologii, dintre care 2 sunt în turcă :).

Visez să public un roman despre Taica şi despre Tata Ion. Am scris deja un pic din el. Foarte puţin şi m-am oprit fiindcă am nevoie de o pungă cu hârtii vechi de la Tomeşti. (Aşa că – dacă vreunul dintre voi vine la Chişinău – să mi-o aduceţi).

Sunt soră cu Miha şi Dana Stănilă. Fata ce mică a lui Dănică şi-a Lelicăi.

Cele mai bune prietene ale mele din Tomeşti sunt şi au fost: Oana Acea, Ligia şi Laura Seculici, Laura de la Româneşti, Adina Seleşan, Mirela, Valentina Sărăcuţ, Mimi din Tomeşti-Sat, Raluca Anghel, Mariana Marinescu şi Ana Ionescu din Luncani. Sper că nu am uitat multă lume. A, da, mai era şi Marieta Ardelean cu care am fost extraterestră. Gigi şi Claudi Homojdean – cu care mergeam la baie în Bega încă de prin martie. Cu Vali Oprişan făceam multe colibe. Primele mele colibe. Cu gunoaie strânse de pe Bega. Undeva desupra de şopru. Mimi Azgur care m-a învăţat să călăresc. Mai e şi Bibi, prietenă de mers la mănăstire.

Cu Adina făceam căsuţe faine şi mici pentru oameni de zăpadă. Cu Oana – oooo! – câte nebunii! Săream cu patinele la trambulină! Cu Mirela tot. Prin păduri cel mai mult am umblat cu Ana Ionescu. Cel mai des acum mă întâlnesc cu Ligia şi cu Laura.

De bătut, m-am bătut cu mulţi. Am luat bătaie de două ori: prima dată de la Loriment Balea, când eram pe clasa a două şi nu ştiam să mă apăr; iar a doua oară m-a bătut Marcel Sabin. Pe el poate aş fi reuşit şi eu, dar pe vremea aia citeam deja Evanghelia (clasa a 5a) şi voiam să îi întorc şi celălalt obraz. Atunci ticu mi-a spus că dacă mai vin acasă bătută, mă bate şi el. Aşa că n-am mai mâncat bătaie.

În clasa a 5a am fost şefă de grupă şi am primit şnurul roşu. La 17 ani m-am angajat pictor-decorator pe sticlă la STITOM S. A.

Dintre câinii mei, cel mai mult a trăit Bambi, de care mi-e foarte dor şi care apare într-o poezie din postoi parovoz. confesiunile dogmatistei, alături de Mirela. Oana, care iubea mâţele, a trebuit să îi accepte pe Bambi şi pe Ursu. Ursu a murit la doar un an jumate, într-o luptă cu nişte vulpoi. Pe Bambi, bolnav de plămâni, am auzit atunci că l-a împuşcat Stelică, fiindcă o dată cu plecarea mea la Timişoara el s-a dus să se ascundă la Liman. La cabanele de sus. Era deja bolnav, dar tot i-am purtat pică „puştii”.

Jocurile preferate din copilărie erau: castel, ascunsa cu mingea, fotbalul.

Acum, când vin acasă, abia aştept să merg la biserică, să stau cu ai mei şi să umblu cu Sandu pe dealuri.

Nu voi uita nicicând Mănăstirea de la Româneşti.

Nu e nimeni în Tomeşti de care să nu îmi amintesc cu drag.

Asta e o scurtă prezentare. Dacă aveţi întrebări…

 

 

8 comments:

 1. Cred ca nu aveai nevoie de o prezentare prea lunga 😉 Si noi TOMESTENII te cunoastem sau iti cunoastem familia . Iti apreciez foarte mult talentu … adica …SCRISU….. si cred ca ar trebui sa fim MANDRII ca avem si astfel de GENII in Tomesti , Iti urez mult succes in continuare .

 2. Frumoasa prezentare Moni !
  Mi-ai amintit si mie de copilarie , ce fain era cand eram copi !
  Salutari mulita :)))) !
  Bafta si succes incontinuare !

 3. Moni nimeni nu ti-a ratat generatia ei ne-au pus doar bariere peste care am trecut sau nu. Fiecare generatie are obstacolele ei, sant doar probe, lectii de invatat. Ne mai confruntam mai tot timpul aici cu conceptii rigide si seci dar asta e traim intr-o lume sau cate o data uni nici nu traiesc doar finteaza…
  Multe,Multe,Multe Aprecieri!!!
  Regret doar ca nu ne-am cunoscut mai bine dar am intuit cea ce era evident nu ce zicea lumea.

  1. Deocamdata se cunosc doar intentiile organizatorului de a repeta experienta din 2011, dar pana in momentul de fata nu e nimic concret. Oricum, daca se va organiza veti putea afla din paginile site-ului.

Lasă un răspuns