Istoricul competiţiei

Click pe poză pentru albumul foto

LIMAN BIKE RACE, s-a născut pe treptele şcolii din Tomeşti, lângă teiul de pe malul Begăi. Totul a început după concursul de mountain-bike de la Lugoj din anul 2006,când s-a pus întrebarea „cum şi ce ar fi dacă am organiza şi noi un concurs?”. Cine eram „noi”? Elevi de şcoală generală (Răzvan P.,Darius L.,Anuţa M.,Andreea M., Andreea H.,  şi liceu( Adrian T., Andrei G.,Ciprian S.) şi eu profu’( prof. de geografie Muntean Puiu, venit pe post în 2001).  Ulterior grupul nostru a mai participat şi la Sibiu, Cluj-Napoca şi Reşita şi am mai adunat ceva „experienţ㔺i în toamna anului 2007 am făcut primii paşi serioşi : am bătut la câteva uşi (pa atunci motelul era închis la Valea lui Liman), am „cerşit” nişte bani de la sponsori locali şi pe 17 noiembrie 2007, cu o săptămână întârziere din cauza vremii care oricum nu s-a schimbat, s-a auzit pentru prima dată „start”la o competiţie de ciclism montan la Valea lui Liman. Au participat aproape 20 de concurenţi deoarece nu am făcut reclamă de nici un fel, pentru că am dorit să vedem cum reuşim cu un număr mai mic şi în plus nu eram foarte bine organizaţi. Concurenţii au fost încântaţi, în special fraţii Roşu, Alin şi Cosmin originari din Româneşti, dar locuiau la Lugoj şi care din anul următor ni s-au alăturat  la organizare. Premiile au fost  în bani şi în cupe de lut ars, frumos ornamentate făcute cu ajutorul Primăriei Tomeşti . Traseul a fost unul scurt de cca 15 km cu plecare de la Liman-Schit-Luncanii de Sus-Luncanii de Jos-Liman). S-a pedalat la trei categorii: juniori (unde s-a impus Palconi Răzvan din Tomeşti), seniori (Bogdănescu Laurenţiu alias Pantani din Lugoj)şi fete (Mecleş Anuţa-Româneşti). În anii următori unii au părăsit grupul, dar au venit alţii printre care se remarcă Stanomir Laura (care va lua multe locuri 1,2 sau 3 la multe concursuri), Capotescu Valentin şi C. Florina, Homojdian Ioana şi Anamaria, Rafael D. şi alţii.

Fotografii de la prima ediţie gasiţi la adresa: http://www.tomesti.ro/gallery/index.php/Evenimente/Liman-Bike-Race/2007.

Ediţia a II-a,  s-a desfăşurat în 4 mai 2008 ,iar numărul de participanţi s-a triplat şi a crescut în valoare( Maros, BikeAttack,CS Mureşul, oaspeţi din Elveţia, Italia, Germania). La juniori s-a impus Palconi Răzvan-Tomeşti şi Stanomir Laura-Tomeşti. La fete senioare a câştigat Elena Florescu-Timişoara. La seniori băieţi podiumul a fost: 1.Logigan Lucian-Târgu-Mureş, 2. Bogdănescu Laurenţiu- Lugoj, 3. Miron Elisei- Cluj Napoca. Începând cu această ediţie se intră şi pe agenda culturală a CJ Timiş prin Primăria Tomeşti şi se face reclamă pe internet(www.lugoj-live.rowww.tomesti.ro). Traseul se dublează, ajungând la 30 km la seniori, străbătând satele Luncanii de Jos, de Sus, Zolt, Baloşeşti, Româneşti, Tomeşti sat şi Colonia Fabricii. Premiile au fost în bani, componente de bicicletă, medalii şi diplome, iar locul 1 seniori o bicicletă de 200 euro  prin amabilitatea lui Cosmin Roşu.

Ediţia a III-a, are loc tot în anul 2008, în 26 octombrie, dar numărul scade la cca 40 de concurenţi datorită timpului mai răcoros . La juniori mici 10-14 ani ,câştigă Capotescu Valentin din Tomeşti şi Stanomir Laura-Tomeşti. La juniori mari 14-18 ani se impune Crista Daniel-Reşiţa . Fetele senioare o au câştigătoare pe Hodi Mariea-Lugoj. Categoria 18-35 ani e câştigată de Popovici Georgian care era junior dar a dorit să participe la aceasta categorie cu acceptul nostru. La veterani s-a impus Radici Adrian un ciclist reşiţean de un caracter deosebit. La această ediţie ne-am bucurat şi de susţinere din partea editorilor de la revista „M BIKE”, împreună cu alţi parteneri media cum ar fi „KissFM” , săptămânalul  lugojean„Redeşteptarea”s-au publicaţia on-line „Lugoj live”. Am fost susţinuţi şi de clubul „Bike Attack.ro” din Reşiţa prin pagina lor de internet şi care a participat cu o echipă solidă din care se desprinde ulterior Crista Daniel şi Popovici Georgian, primul, ajuns la Dinamo Bucureşti, declarând că Liman Bike Race a fost primul eveniment la care a participat (rev. MBike nr. 16/2009). Traseul acestei ediţii de toamnă suferă modificări, dar păstrează gradul de tehnicitate şi dificultate.

Fotografii ediţia a III-a: www.lugoj-live.ro

Ediţia a IV-a

Ediţia a IV-a, se consumă în data de 10 mai 2009, o ediţie la care numărul concurenţilor ajunge la 163, fapt care ne-a copleşit, având în vedere bugetul de 2700 ron. La un moment dat mai aveam vreo câteva numere şi la coadă mai erau  15-20 de persoane, dar am improvizat şi am scris cu marker pe dosul unor numere mai vechi. Traseul este diferit de ediţia anterioară şi este apreciat de concurenţi. La fete junioare se impune Stanomir Laura din Tomeşti, iar la fete senioare Plumbotă Maria din Predeal. Categoria juniori mici băieţi e adjudecată de Capotescu Valentin din Tomeşti, iar juniori mari Popovici Georgian din Reşiţa.  La  18-35 ani câştigă Radu Tudor din Cluj-Napoca, urmat de Szentes Norbert din Tg-Mureş şi Olar Liviu din Cluj-Napoca. La peste 35 ani locul 1 revine lui Radici Adrian din Reşiţa. La concurs se înscriu şi fraţii Cristescu, importanţi oameni de afaceri din Timişoara care ulterior sprijină financiar organizarea următoarelor ediţii.

Fotografii: http://www.tomesti.ro/gallery/index.php/Evenimente/Liman-Bike-Race/2009 şi pe www.lugoj-live.ro.

Ediţia a V-a

Ediţia a V-a, se desfăşoară în 2 mai 2010, iar numărul concurenţilor ajunge la 230. Traseul măsoară 35 km, categoria Hero făcând două tururi. Nivelul de dificultate şi tehnicitate creşte. La această ediţie participă la organizare şi Clubul Tibiscus din Timişoara. Suntem onoraţi de prezenţa în concurs a lui Tudor Oprea şi Răzvan Jugănaru, „greii” MTB-ului din România.  Consiliul Judeţean Timiş se implică mai mult şi ne măreşte susţinerea financiară, astfel încât se poate plăti Ambulanţa, un balon la linia de start şi un cronometru . Categoria hero (elite) este câştigată de Răzvan Jugănaru de la Dinamo Bucureşti urmat de Tudor Oprea din Avrig (Geiger Team Sibiu) şi Crista Daniel din Reşiţa (Dinamo Bucureşti). La seniori 18-35 se impune Cristian Jidovu din Arad (Clubul Tibiscus Timişoara). La peste 35 de ani câştigă Radici Adrian din Reşiţa (Bikeattack). La juniori mari 14-18 locul 1 revine lui Sergiu Paraschivu din Reşiţa (Maros Cluj-Napoca). Juniorii mici, 10-14 ani,  îl au în frunte pe Lazăr Darius din Tomeşti. La fete junioare 10-14 ani locul 1 este ocupat de Homojdian Ioana din Tomeşti, la 14-18, de Plumbotă Vanessa din Predeal, iar la fete senioare de Elena Fodor din Timişoara (Clubul Tibiscus).  Începând cu această ediţie, concursul capătă o dimensiune naţională datorită participanţilor  prezenţi din aproape toate colţurile ţării, iar înscrierile se pot face şi on-line.  Premiile sunt în bani şi obiecte specifice. În această ediţie se naşte noţiunea de „Trofeul Liman Bike Race”, cu sticlă gravată care să amintească de fabrica de sticlă din Tomeşti, „ucisă” pe altarul democraţiei prost înţelese şi a pseudo-economiei de piaţă post-decembriste.

Fotografii: http://www.tomesti.ro/gallery/index.php/Evenimente/Liman-Bike-Race/2010

Ediţia a VI-a

Ediţia a VI-a, are loc în data de  1 mai 2011, o zi cu soare scump la vedere şi ceva stropi sâcâietori de ploaie , dar care nu au influenţat negativ desfăşurarea cursei. Numărul de participanţi ajunge la 276. Traseul este acelaşi (35 km), cu o uşoară modificare în Luncanii de Sus. La organizare participă şi cei de la Clubul Tibiscus din Timişoara, iar la cursă se anunţă  din nou Tudor Oprea şi Răzvan Jugănaru care duc o luptă sportivă incitantă, câştigată după cele 2 tururi de „Tudy”. Personalitatea şi modestia lui Tudor Oprea, împreună cu echipa sibiană , au impus respect şi a stârnit admiraţia multor ciclişti , dar şi a localnicilor („auzi că vine şi Oprea !”). Răzvan Jugănaru şi încă 2 colegi sunt cazaţi la un tomeştean  în apartament (o mare onoare pt proprietar), evident gratuit (fapt dorit insistent de gazdă), având în vedere calibrul şi marca lui Răzvan. La 10-14 ani fete s-a impus Homojdian Ioana din Tomeşti, iar la băieţi Stanciu Codrin din Timişoara. La juniori mari fete 14-18 ani, a câştigat Plumbotă Vanessa din Predeal, iar la băieţi Crăciun Cosmin. La fete senioare se impune Curuţa Anda din Sibiu. La categoria  băieţi 19-30 ani, a câştigat Kovacs Robert din Sibiu, iar la categoria 31-40 Sarosi Francisc tot din Sibiu. La categoria peste 40 ani învinge Cristofaletti Corrado din Arad. Categoria Hero, adică 2 tururi şi trofeul Liman Bike Race este câştigat de Tudor Oprea din Avrig, jud. Sibiu. Informaţii detaliate se pot găsi pe site-ul www.ciclism.tibiscus.ro/limanbikerace. Premiile sunt în bani şi componente de bicicletă. Ovidiu Şimen din Sibiu, împreună cu soţia, Vali Vasiliu şi Ovidiu Duleanţ din Tomeşti, dar şi alţii, execută fotografii de o calitate şi un profesionalism deosebit  în care se regăsesc toţi concurenţii.

Fotografii: http://www.tomesti.ro/gallery/index.php/Evenimente/Liman-Bike-Race/2011

 

Lasă un răspuns